Atgal "Straipsniai"

Klaipėdos Gidas Buriuotojams

Įplaukimas į Klaipėdą

* Laisvo kelio (priėmimo) plūduro koordinatės: 55° 43.857N 20° 59.760E.
* Uosto vartų centro koordinatės: 55° 43.697N 21° 04.686E.
* Įplaukima į uosto vartus pakanka gylio iš bet kurios krypties.
* Rekomenduojamas atstumas nuo vartų bangolaužių:
-> Ramiu oru - ne mažiau, nei 20 metrų;
-> Audringu oru - vartų centras.
* Pietinės uosto prieigos gilesnės, nei Šiaurinės.
* Dėmesio: prie Šiaurinio molo galo guli nuskendusio laivo liekanos (matomos virš vandens). Įplaukimą iš Šiaurės Vakarų krypties žymi juodas plūduras.
* Srovė Uoste iki 1.2 mazgo. Srovės kryptis priklauso nuo vėjo: į jūrą, kai vėjo kryptis yra nuo E iki SW. Iš jūros, kai vėjo kryptis yra nuo W iki N.
* Srovė Uosto prieigose jūroje būna iki 1 mazgo. Kryptis iš S į N, kai vėjo kryptis yra nuo S iki W.
* Metinė vyraujančio vėjo kryptis W/SW.
* Uosto darbo laikas - 24 valandos per dieną, 7 dienos per savaitę.
* Laivų Eismo Tarnybos (LET) radijo kanalo numeris - VHF 9. Šaukinys - "Radio 5". Rekomenduojama pranešti apie atvykimą ir išvykimą tam, kad suderinti jį su didelių laivų judėjimu Uosto vartuose.

Uosto farvateris

* Žymėjimo sistema - lateralinė (farvaterio kryptis - iš jūros: žalia - dešinėje, raudona - kairėje).
* Farvaterio gylis - 10-12 m.
* Gylis atstumu 30 metrų nuo Vakarinio kranto - 5 m. Draudžiama plaukioti Rytinė Uosto pakrante nuo uosto vartų iki Danės upės.
* Uoste nėra jokių povandeninių kliūčių.
* Jachtų plaukiojimas su burėmis farvateryje draudžiamas.
* Farvaterio kirtimas leidžiamas tik kampu 90 laipsnių bei ne arčiau nei 500 metrų nuo artėjančio farvateriu laivo.

Pakrančių ir Muitinės kontrolė

* Šengeno erdvės laivams muitinės ir pasų kontrolės nėra..
* Atplaukiant būtina pranešti Pakrančių apsaugai VHF kanalu 73 (šaukinys Impulsas-3): laivo pavadinimą, iš kurio uoto atplaukiama, kiek įgulos narių, kokia įgulos narių pilietybė.

Pilies uostas

* Pilies uostas yra 0.2 mylios atstumu nuo upės Dandė žiočių.
* Uosto budinčio telefonas +370-652-30408.
* Įplaukimo į Pilies uosto lagūną kanalas yra kairiame upės krante (sukti į dešinę atplaukiant). Įplaukos kanalo gylis - iki 3 metrų.
* Įplaukimo kanalas turi pasukamą tiltą, kuris atidaromas kas valandą 15-ai minučių.
* Uostas turi jachtoms stovėti pritaikytas vietas trap pontono pirštų, krantinėje yra elektra ir vanduo.
* Uosto teritorija aptverta, galioja elektroninės vartelių atidarymo ir įėjimo į dušus kortelės, kurias galima gauti pas uosto budintį.

Smiltynės Jachtklubo uostas

* Smiltynės uostelis nedirba nuo 2010 metų.

Buriavimas Kuršių Mariose

* Marių farvateris prasideda nuo salos vardu "Kiaulės Nugara". Sala turi būti palikta kairėje, Rytuose.
* Aukšto voltažo laidai kabo 28 metrų aukštyje. Tačiau tarp salos ir žemyno laidai kabo tik 8-9 metrų aukštyje. Jachtoms ten plaukiti draudžiama.
* Siauriausia Marių vieta yra ties Juodkrante.
* Marių farvaterio gylis - ne mažiau 2.1 m. Vandens lygis priklauso nuo metų laikų ir vėjo krypties ir gali svyruoti iki 0.3 m aukštesnis, nei 2.1 m.
* Mariose yra daug stacionarių tinklų. Jie pritvirtinti prie polių. Gylis prie kraštinių polių - apie 3 metrus. Yra saugu praplaukti pro kraštinius polius net ir 1 metro atstumu.
* Griežtai rekomenduojama plaukti farvateriu nuo Kiaulės Nugaros salos iki Marių Švyturio prie Pervalkos (Rotermanas). Praplaukus Pervalkos švyturį galima sukti į Nidos farvaterį tik aplenkus žalią boją dešiniu bortu. Plaukiant nuo švyturio piečiau, gyliai didesni ir akvatorija platesnė.
* Prie Švyturio yra didelė smėlio sekluma. Ji tęsiasi nuo švyturio iki pat kranto ir nuo švyturio Rytų/Pietryčių kryptimi į marias. Saugus atstumas nuo Švyturio į Rytus - 0.3 mylios, arba pirma Nemuno farvaterio žalia boja.
* Nuo Švyturio vardu Rotermanas gylio pakanka tarp plačiai išdėstytų Nidos farvaterio (pažymėtas žaliais plūdurais ir be šviesų tamsiu paros laiku) ir Nemuno farvaterio (pažymėtas raudonais plūdurais su šviesomis tamsiu paros laiku).
* Prieš pat Nidą yra Bulvikio ragas. Nuo jo į Marias rytų kryptimi tęsiasi ilgas smėlio sėklius. Griežtai rekomenduojama palikti žalią plūdurą Vakaruose, aplenkiant Bulvikio ragą.
* 0.3 mylio atstumu iki Bulvikio rago žalio plūduro po kairia puse yra nuskendusi barža, kuri pažymėta pavienės kliūties plūduru (juoda boja su raudona juosta), kuris šviečia tamsiu paros metu. Baržos kaminėlis matomas kryptimi NW nuo plūduro atstumu apie 10 metrų.
* Nuo Bulvikio rago žalio plūduro dar vienas žalias plūduras turi būti paliktas Vakaruose plaukiant į Nidą.
* Nidoje yra du uostai: žvejų (Šiauriniai vartai) ir svečių (pietiniai vartai). Norint išvengti smėlio seklumos plaukiant nuo paskutinio žalio plūduro į Nidą, reikia laikytis krypties ne aukščiau tiesiosios: žalias plūduras - Šiauriniai uosto vartai.
* Svečių uosto prieigos yra saugios iš visų pusių. Uostas turi baltus inkarinius plūdurus. Atstumas nuo inkarinio plūduro iki betoninės krantinės - apie 20-25 metrai Vakarų kryptimi. Uosto viršininko tel.nr.: +370-610-20990. Uosto mokesčiai: 20 LTL už laivą virš 7 metrų ilgio, 30 Lt už laivą 10 metrų ilgio. Į kainą įskaičiuotas vanduo ir elektra. Tualetai ir dušai mokami kavinėje ir yra krante.

(Paruošė b/j Kapitonas Artūras Dovydėnas, 2014-04-05, arturas.dovydenas eta gmail.com)